Enxarxat i beneït

Xarxes Socials

Enxarxat i beneït

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

ARTICLE

Entro a casa segons sembla sense dir ni “Hola”.

Sento el meu fill gran que em diu un “Hola, eh? Mama, què et passa res…?”

– “Res, res… Ara t’explico!”.

Vaig directe a la llibreria al Diccionari General de la Llengua Catalana de Pompeu Fabra, dissetena edició de 1983.

El meu fill gran, encuriosit em ve al darrere.

“Però, què fas amb el Pompeu a les mans? Què busques que no pots consultar-ho a Sant Google?”

Precisament això! Vull saber quina és la definició de la paraula xarxa que l’enginyer industrial i lingüista li va atorgar l’any 1932!

El mestre diu el següent: Xarxa. Teixit de fils nuats formant una retícula de malles quadrades o rombals; tros d’aquest teixit destinat a la pesca, de malles que no permetin el pas del peix a través d’elles.

Poc hi entenien aleshores d’altres tipus de xarxes que no fossin les de pescar. Ara, n’hi ha més de xarxes. Les informàtiques, les de telecomunicacions, les de transport. I, naturalment, les socials. I a les socials, s’hi pesca de tot: peix del bo, morralla, alguna sabata i algun sabatot…
Moviments com el #MeToo han posat el focus a l’assetjament sexual que patim les dones. O la d’aquest agost amb el #MeQueer en què els usuaris del col·lectiu LGTBI han denunciat també agressions degudes a la seva orientació sexual.
“El poder de les xarxes socials és tan indiscutible com altament perillós per la impunitat amb la qual s’arriba a estendre una calúmnia”. Ho va dir en Lluís Pasqual (ell ho percep com una calúmnia) en l’única entrevista que va concedir a La Vanguardia un cop va haver dimitit com a director del Teatre Lliure arrel de les queixes personals d’una actriu i recollides per un col·lectiu anònim feminista. L’exdirector es va defensar afirmant que “no va passar res extraordinari que pugui recordar”.

La memòria és fràgil i no tots veiem les coses de la mateixa manera. Les xarxes ho magnifiquen tot. Fins i tot et poden crear una realitat a mida per no incomodar-te. Han canviat els paradigmes i el que abans podia ser una discussió sense més importància o un canvi de parers ara pot esdevenir quelcom molt més gran, fins i tot incòmode. Les xarxes no sempre són una eina rigorosa, tenen una immensa capacitat per articular la denúncia i inclús poden modificar l’opinió pública.

Aquests fils nuats tenen molt poder de transformació, però també poden ser incerts. Poden impressionar, seduir, però també criticar, agredir i mentir. Et poden posicionar o destruir.

El sociòleg Zygmunt Bauman defineix el concepte de la societat líquida com aquella societat en què la capacitat d’actuar s’anteposa a la de pensar. Segons això, d’ençà que hi ha xarxes socials, hauríem de pensar molt més abans d’actuar. Pel que pugui passar fruit dels teus actes. Com per exemple, explicar la mala estona t’ha fet passar aquell polític amb qui t’has creuat pel barri, i arribar més enllà del que mai t’hauries imaginat. Avui, és tan fàcil com escriure una piulada on expliques la veritat del que ha succeït i etiquetar-lo. Una piulada amb més de 2.500 RT. Ara bé, la part contrària pot dir que és una calúmnia. Naturalment.

I tu, com portes les teves xarxes? Nosaltres anem fent 😉

Aquí ens pots seguir: Twitter Mosaiking  i Facebook Mosaiking