VACUNES, SÍ GRÀCIES!

VACUNES, SÍ GRÀCIES!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

ARTICLE

Conversa a la porta de l’escola…

– Ja t’han posat la vacuna?
– Sí, la primera dosi.
– Quina?
– La Pfizer.
– Doncs a mi, com que en tinc 62, l’AstraZeneca, i estic pendent de saber quan em podré posar la segona.
– A mi, a la Fira, la Moderna. Als centres massius, posen la Moderna
– Vaig sentir que als temporers de Lleida els posaven la Janssen, així amb una dosi ja n’hi ha prou.

Aquesta conversa, la vaig sentir l’altre dia a la porta de l’escola i em recordava aquella campanya de Kas Naranja de finals dels anys 90’s on el concepte creatiu era “¿Y tu, de quién eres?”

Ens hem tornat tots especialistes en vacunes: Pfizer y BioNTech, Moderna, Oxford i AstraZeneca i Janssen. I més que en vindran.

Jo, una experta (en teoria) en marques, una publicista, no sé cap marca de cap vacuna contra cap malaltia. En canvi sé gairebé tots els detalls de cada una de les vacunes contra la COVID-19.
Fins i tot puc endevinar l’edat, segons quina vacuna t’han posat i el dia que te l’han inoculada.

  • Sé el que han volgut fer-me creure. Que la “bona” és la Pfizer i que la “dolenta” és l’AstraZeneca. Sinó, per què fan signar un document assegurant que acceptes la segona dosi d’Astra?
  • Sé el que l’opinió pública, el que més ens arriba en temps d’incertesa, ens ha explicat de cada marca. Que la segona dosi de la Pfizer provoca més efectes secundaris que la primera, per exemple.
  • Sé que m’haig de creure a la comunitat científica, per sobre d’altres comunitats, però sovint el soroll mediàtic passa per sobre de la realitat.
  • Sé que a partir de dilluns, els que en tenen 40, ja podran demanar hora per vacunar-se i ho faran amb Pfizer, Moderna o Janssen.

Una marca i el que representa és el que diuen de tu i, desgraciadament, no sempre coincideix amb el que realment ets. A més, en segons quins casos, la informació no ens arriba dels canals habituals on és només la marca qui parla. En temps de crisi, és la societat (amb tot el que la confirma), qui crea opinió segons moltes variables, sovint esbiaixades.

En el cas de les vacunes, la incertesa, la crisi econòmica i sanitària, la por i el poder dels grans lobbys, ha fet que hàgim cregut coses que, si més no a priori, no són demostrables. O no són, ni de bon tros, tan catastròfiques com les hem llegit. Però així ens ho han fet creure Governs, Administracions i Mitjans de Comunicació.

Vacunes, sí, i gràcies! Gràcies mil de tenir una sanitat com la que tenim, i de tenir la sort de poder-les gaudir (vacunar-nos de la COVID19 és un gaudir, sí). Però… potser hauríem d’anar a les veritables fonts: a les farmacèutiques, a les marques d’origen? Elles són les que en saben.

Vengis el que vengis, et proposo fer una petita reflexió. A l’hora de crear i difondre la teva marca en temps de crisi, et recomano que ho facis sobre 3 pilars:

  • Coherència – sigues coherent entre qui ets o què fas (ofereixes) i el que comuniques.
  • Honestedat – comunica el que ets, sense magnificar ni exagerar.
  • Transparència – clar i directe. La transparència permet als clients saber que no els estàs amagant res.

I tu, com comuniques en temps de crisi?
Quins punts tens més en compte?

Per cert, ja t’han vacunat?
A mi sí, pendent de la segona dosi, just al cap de 21 dies de la primera: la Pfizer. Per tant, en tinc 50…