—Marta, t’has fet mal?!
—Sí.
—Te n’has fet! A veure si així n’aprens…
Això em deien de petita. I haig de reconèixer que una mica de rabietasí que em feia. Els pares a poc a poc anaven deixant anar la corda. No és gens fàcil, i des que fa vint anys que soc mare, prou sé el que costa. Un dels principals errors que solem cometre els pares és anticipar-nos als actes dels nostres fills. Per pressa, per falta de paciència o perquè subestimem les seves capacitats. Encara que no ho sembli, aquest post no va d’educació infantil. No és el meu negociat. Però el sentit comú, el seny, dit a casa nostra, també es pot aplicar a la gestió d’un negoci, d’una empresa, d’una marca… A vegades t’has de fotre una bona hòstia (ja em perdonareu el llenguatge col·loquial) per tornar a començar. Res passa per casualitat.
D’exemples en tenim uns quants. Aquí en repasso dos. L’any 1985, a Apple, John Sculley provoca la renúncia de Steve Jobs, qui dos anys abans li havia demanat que acceptés el càrrec de president de la companyia. Un cop fora de la companyia de la poma, Steve Jobs funda Next i Pixar. I, el 1997, Apple demana a Jobs que torni, i ho fa amb productes estrella com l’iMac, l’iPod i l’iTunes, que converteixen Apple en una icona de la indústria tecnològica i el disseny.
O, un cas més proper, la coneguda marca de merchandisinghumorístic Kukuxumusu, que també ha tingut problemes amb un dels seus fundadors i creatiu del grup, Mikel Urmeneta, que després de diversos litigis ha creat la seva pròpia marca, Katuki Saguyaki.
Si no hi ha fracàs, voldrà dir que no has de fer res per aconseguir l’èxit.
Us proposo unes humils reflexions per superar el fracàs (empresarial):
- Anomena el fracàs d’una altra manera. Experiència? Camí? Oportunitat de canvi?
- Fes servir el fracàs com un graó. D’una cosa dolenta sovint en surt una de bona. Troba-la!
- Atura’t per continuar.Tingues paciència i persevera. Reflexiona per saber on pots millorar.
- No amaguis el fracàs.Prendre riscos i assumir-los per avançar i no tornar-te a equivocar en el mateix.
- Aprèn del fracàs.Redefineix. Canvia l’enfocament. Revisa les teves motivacions i els teus objectius.
Et diran: “Has fet una catarsi!”. “Una què…?”. “Una purificació!”. Un tornar a començar després d’una situació dura, dolenta. Fins i tot m’atreviria a dir traumàtica.
Qüestiona’t, enfronta’t als teus dimonis i creix de mica en mica… És el que procuro fer jo des de Mosaiking Comunicació: ser coherent dins la mateixa incoherència… I recorda-ho: després de la tempesta sempre ve la calma. O això diuen…