Xarxes?
Sí, però amb compte.
Aquesta expressió tan catalana, embolica que fa fort, indica que una situació, ja de per si no gens fàcil, es complica encara més.
M’agrada molt sentir-la, i dir-la. I, tal com està el món, darrerament la sento sovint. A les xarxes socials i a les connexions digitals, també, si hom no vigila, es pot embolicar bé la troca.
Quantes vegades t’has equivocat de grup de WhatsApp sense voler?
Si són missatges banals, no passa res, amb un simple “ho sento, m’he confós de grup” n’hi ha prou. Altrament…
Siguis gran o petit, la xarxa, però, t’ofereix moltes oportunitats per establir canals de comunicació. Per tant, cal ser-hi! Però amb cura. I tenint en compte que les xarxes tampoc són Lourdes. M’enteneu, oi?
La comunicació sempre ha estat el motor de la civilització. Si durant la segona meitat del segle xx els mitjans de comunicació per excel·lència foren la ràdio, la televisió i la premsa, és evident que en aquest segle xxi el paradigma ha canviat.
Per tant, viure lluny d’això pot convertir-se en un problema. Tant si parlem de marques com de negocis o persones, vivim en un món interconnectat al màxim.
Qui no queda per WhatsApp, rep opinions a través de Facebook o s’informa mitjançant Twitter? Qui no fulleja el diari de manera digital o compra unes entrades en un portal de venda de localitats? Qui no reserva una taula per un àpat des del mòbil? Qui no consulta Google Maps per arribar a lloc?
Diferents suports amb una mateixa finalitat: la connexió, la comunicació.
Les noves tecnologies fan d’un missatge una conversa oberta al món, un fòrum en què les paraules viatgen entre les persones, arreu del planeta, de manera instantània. I aquí apareix el repte d’una marca (sigui gran o petita, una multinacional o el comerç de barri): els seus missatges han d’arribar al públic i interactuar-hi, generant contingut interessant amb un objectiu clar: augmentar la notorietat (per no dir, directament, vendre més). La comunicació com a eina de màrqueting és un pilar bàsic que ja s’hauria d’implantar des de la petita empresa. Una marca ha de publicar informació interessant per al seu client potencial. Ha de buscar quina estratègia de comunicació és la millor per a cada objectiu (visibilitat, captació, fidelització, notorietat, llançament d’un nou producte…) i treballar-la a fons.
- Què diu la teva marca a la xarxa? Transmet els seus valors?
- Com ho diu? Fa servir el mateix to que en els altres canals?
- Acompanya el missatge d’una creativitat? Enamora visualment i des del primer cop d’ull?
- Què cal que faci per captar l’atenció? Promocions o estratègies que facin augmentar la notorietat?
T’animo a connectar la teva marca amb el teu mercat, amb el teu entorn, amb els teus clients potencials. I establir-hi connexions i vincles efectius.
Amb la capacitat de transmetre i compartir informació a l’abast de tothom i immediatament, la xarxa permet generar de manera senzilla i ràpida un efecte viral sobre la comunitat.
I recorda-ho: quan l’embolic és gros al carrer, a la xarxa ho és encara més.