INFORMAR (QUÈ DIR) I COMUNICAR (COM DIR-HO)

Dues paraules que semblen sinònims, però existeix una gran diferencia entre les dues accions: 

1. Informar, per una banda, significa fer que algú s’assabenti d’una cosa que desconeix; avui tancarem al migdia

2. Comunicar, per altra banda, és fer saber una cosa a una persona, empatitzant amb ella; avui tancarem al migdia degut a la defunció d’un familiar.

Encara que la informació formi part del procés comunicatiu, quan ens limitem exclusivament a informar, no aconseguim atraure l’atenció del nostre públic i, per tant, no podem seduir, cridar l’atenció i/o influir en les seves decisions de compra, que és el que busca la bona comunicació.

És evident que en comunicar incorporem la informació, ja que la comunicació s’ha de nodrir de significat, així i tot a partir del contingut a comunicar, cal crear el missatge que ens faci connectar amb el nostre públic.

Diria que la informació és la matèria primera de la comunicació, i la comunicació ha de saber transformar-la per seduir, arribar al cor, enamorar al teu públic perquè “et facin cas”, per ser-hi en un mercat saturat, per obtenir notorietat i per destacar.

Sempre que comuniquem alguna cosa, estem informant; tanmateix no sempre que informem, estem comunicant. El telenotícies informa, així i tot no sempre comunica…

Què cal per tenir una bona comunicació?

1- Conèixer bé al públic objectiu i parlar-li en el seu idioma
2- Detectar quines són les seves necessitats
3- Tenint clar el contingut a comunicar
4- Desgranar-lo en missatge clau i missatges secundaris
5- Dir-ho d’una forma adequada, notòria i creativa
6- Trobar el moment de dir-ho

Un bon exemple és la del cas del publicista David Ogilvy un dia que passejava per Central Park. La conclusió és aquesta: La importància del missatge clau o què dic: ajuda’m, sóc cec,  així i tot encara més important, com ho dic per cridar l’atenció: fa un dia preciós, i no el puc veureAquest vídeo tan emotiu (clica aquí) descriu molt i molt bé el paper de la comunicació.

Només una bona comunicació ens farà únics als ulls dels nostres consumidors, farà que ens reconeguin qui som i com som, pels nostres valors i principis i, sobretot, pel valor diferencial que oferim, la nostra promesa. Això és comunicar!

I tu, com t’ho fas per comunicar el teu producte?
Clica i contacta’m per explicar-m’ho!