La Dra. Aloe Mata i el Dr. Sans Ametller eren enginyers agrònoms i socis d’una Start Up, una consultoria especialitzada en el sector dels fertilitzants per conreus alimentaris ubicada a Ventalló. Ella era la directora general i ell, el director tècnic.
Van fundar la consultoria el febrer del 2020, teletreballant, des de l’Empordà, un moment molt convuls on l’alimentació semblava que era l’únic que no deixaríem de tenir. Calia continuar treballant, més que mai, en la qualitat i la seguretat dels nostres conreus. Veien que amb la seva experiència en la investigació, podien aportar valor als seus clients: solucions i millores pràcticament al moment. I ALOE&AMETLLER es va fer realitat, amb un eslògan esperançador: Per uns conreus sans i florits.

Tots dos tenien molt clar quin era el seu producte (servei, millor dit) i tenien molts contactes per la zona on podrien ben segur començar a exercir. A més, com altres serveis de consultoria, pensaven que un logo bàsic i quatre colors amb una web ben simple, ja n’hi hauria prou.

Ara bé, en plena pandèmia es van trobar que el món s’havia digitalitzat i, fins i tot, que rebent fotografies de segons quins productes malmesos, ells ja podien començar a avaluar què havia passat i començar a treballar en la solució.

Per altra banda, hi havia molt emprenedor, pagès autodidacte, que de forma individual, amb una cartera i un mòbil, anaven a veure a la pagesia per treure’n també rèdit d’aquesta mena de servei.

Estava clar que ells volien convertir-se en un referent, desmarcant-se de qualsevol competidor (o simulador de competidor) i arribar al client d’una forma professional.

Per poder-ho fer i fer-bé, van pensar que era urgent tenir des del principi la seva marca ben definida, amb una clara imatge corporativa. Definir al detall el posicionament, la proposta de valor, els missatges a comunicar, el benefici dels seus serveis de consultoria. Tenien un nom i un logotip, però no disposaven de materials corporatius on que quedés clar qui eren, què feien i que eren el referent de la zona.

El cas de la Dra. Mata i el Dr. Ametller és del tot fictici, però moltes empreses de nova creació, sobretot StartUps, molt em temo que es poden veure reflectides en aquest cas, ja que en el cas de no ser gran consum, l’aposta pel màrqueting i la comunicació ha estat, durant molt de temps, la gran assignatura pendent. Consultories, empreses industrials, despatxos professionals, sovint se centren  en qui són i què ofereixen, i els costa parlar en clau de benefici a través d’una imatge corporativa que ho reflecteixi. Amb un llistat amb serveis o amb les referències, no n’hi ha prou per tancar una venda.

La globalització del mercat, la transformació digital i la indústria 4.0, han portat al mercat en general a competir en un entorn difícil, on la diferenciació i la capacitat d’adaptació al canvi han estat i són peces clau. Avui, per crear o ampliar àrees de negoci i tancar relacions comercials, és importantíssim tenir la proposta de valor ben definida, però encara més, saber-la comunicar.

La marca ha passat a ser primordial dins els intangibles de la companyia i la comunicació amb l’entorn i, per tant,  la identitat corporativa, haurien de ser una obligació per totes les empreses que neixen, siguin del sector que siguin. I ara, més que mai, s’han de construir marques que enamorin. Cal construir marques que floreixin.

Si necessites un cop de mà, no dubtis a escriure’m a marta.royo@mosaiking.com