– Mei, em fas un pollastre per fer a la planxa? Obert i sense pell…
– Sergi, com està el rap avui? Millor que agafi bruixa que fet arrebossadetem quedarà bo igual i et surt a menys de la meitat de preu?
La Mei és la mestressa de la meva polleria. Ja hi comprava la mare quan la polleria la regentaven en Joan i la Marta, els seus pares.
En Sergi és el meu peixater. Ja hi comprava la mare quan la peixateria la regentava la Montse, la seva mare.
Orgull d’explicar al món on compro, també en temps de covid-19. Seguir anant a la plaça, anant a mercat, i agrair la feina que fan els petits botiguers del barri, que també es juguen la salut cada dia des de fa ja un parell de mesos.
Sortir a comprar com a mi m’agrada és fer compres a mida, amb un tracte de tu a tu. El mercat som la gent. La relació entre tots nosaltres. Venedors, compradors i passavolants. Som les converses, els capricis, l’ordre de les parades, els colors dels aliments, el menjar fresc (fresquíssim), el producte de proximitat, el KM 0, l’això avui no t’ho emportis que va car… i també el xic (o no tan xic) de safareig que s’hi fa i que tan ens agrada a tots…
Els mercats són essencials per la cultura d’un poble, d’un barri, d’una ciutat. Per aquest motiu, durant la pandèmia de la covid-19, els mercats s’han considerat serveis bàsics essencials i, per exemple, els 39 mercats municipals alimentaris de Barcelona han estat oberts durant la Fase 0 del confinament per garantir a la ciutadania l’abastiment de productes frescos, saludables i de qualitat. Estem parlant en total de gairebé 1.430 establiments, des de comerços de tradició familiar fins a negocis gestionats per nous emprenedors, que han habilitat a través dels seus propis recursos nous serveis per la distribució a domicili, per evitar desplaçaments innecessaris sobretot de la gent gran i els col·lectius més vulnerables, i alhora per facilitar-los la compra en línia des de casa.
Dins la web creada específicament per a la covid-19, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa l’espai Compra des de casa, compra segur,dedicat al comerç i als mercats perquè la ciutadania tingui tota la informació sobre com fer la compra també en línia. Des de fa uns dies, a més, et regalen una planta si en fas us. Alguns mercats també ofereixen l’opció de comprar en línia a través de la web del propi mercat, posant-s’hi en contacte a través del correu electrònic o a través d’aplicacions com Manzaningi Ulabox.
La Fundació Barcelona Comerç ha posat en marxa Botigues Obertes, la plataforma per localitzar i informar-se sobre els comerços i mercats oberts a Barcelona, i els que ofereixen serveis de venda en línia.
Això és adaptar-se a la situació. Posar-se sempre al servei del teu client i de les seves necessitats (en aquest cas, la ciutadania), passi el que passi. I si el client és de mercat, Mercats de Barcelona t’ho posa fàcil.
I tu, en temps de crisi, què pots fer per posar-te al servei del teu client? Què aporta la teva marca en temps de pandèmia? En que ets diferencial? Reflexiona i busca-ho. I si no ho trobes i vols que t’ajudi, només cal que em contactis enviant-me un mail a marta.royo@mosaiking.com
Per cert, senyors de Mercats de Barcelona, d’aquella fantàstica campanya de la Núria Feliu dels anys 90s “Vine a la plaça reina, vine al mercat… proposo evolucionar-la cap un concepte nou, adequat als nous temps que estem vivint. I podríem trucar a també a la Núria Feliu, segur que estaria encantada…