VIVA MAGENTA!

VIVA MAGENTA!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

ARTICLE

Comencem l’any a tot color. Perquè 2023 és l’any del color Viva Magenta segons Pantone, una guia de colors amb un nom molt semblant al famós pa dolç nadalenc nascut a Milà. Aquest oracle del món del disseny i la moda va revolucionar el 1963 la indústria de la impressió amb el color PANTONE MATCHING SYSTEM®, “una eina innovadora que, a través d’un sistema de numeració, permetia organitzar els colors amb coherència a l’hora de seleccionar, articular i reproduir colors d’una manera uniforme i precisa, a qualsevol lloc del món”, tal com defineix a la seva web. I no va desencaminada: gràcies a la seva codificació serà possible imprimir un cartell amb el color Viva Magenta a Hong Kong, Reus o Montevideo i que el color sigui exactament igual. Si sentim l’eslògan “Pensa en verd”, ens porta de seguida a una coneguda marca de cervesa. Ara, de quin verd estem parlant? Verd ampolla, verd kiwi, verd lloro, verd pistatxo? O és un verd maragda, oliva, molsa, trèvol, menta o cocodril? Qui gosa encertar? “Pensa en verd” aquí i a Múrcia, a Berlín i a Londres és pensar al Pantone 7739 C per no equivocar-se ni mig to. I si volem que el nostre color corporatiu sigui el Viva Magenta hem de saber que és el Pantone 18-1750, no un fúcsia, un malva o un rosa fort.

Des de l’any 2000, el color Pantone de l’any és triat per 40 especialistes en tendències visuals i artístiques del moment. Tenen en compte tant els colors que han triomfat al llarg de dotze mesos a la televisió, el cinema, les arts visuals o la moda com els moviments socials, les destinacions de viatges o l’estil de vida dels mateixos consumidors. No deixa de ser curiós que per al 2023, un any que ens han pintat grisfoscgairebénegre hagin triat aquest color, un to que representa l’optimisme i l’alegria.

Quan vaig crear Mosaiking el 2011, triar el color corporatiu (100% Magenta) no em va resultar difícil; una marca personal no deixa de ser el reflex de qui hi ha al darrere i el color magenta es va convertir en un spoiler del Viva Magenta del 2023. L’energia, la vitalitat, l’optimisme i sobretot la passió per les marques havien de formar part de la identitat corporativa de l’agència de publicitat.

Avui Pantone reuneix més de 10 000 estàndards cromàtics per aplicar a diferents materials, sabent que el color és un actiu fonamental. Cada vegada que un client ha de triar un color per a la seva estratègia creativa i de disseny gràfic, el primer que cal fer és proposar aquells colors que, pel seu significat i emoció, transmeten els valors de la marca o del producte: blanc, gris, taronja, blau… El pas següent seria concretar si aquest blau és elèctric, cel, cobalt, nit, marí, turquesa o Klein, però ja amb el que anomenem pantoner a la mà, aquest mostrari de colors en forma de ventall que conté totes les tonalitats. Encara que sembli senzill triar, és complicat decidir-se per un to o un altre. Pensem en tres de les xarxes socials més utilitzades: Facebook, Twitter i Linkedin. Totes tres utilitzen el blau al seu logo, però en tres tons diferents: el 7455 C, el 2131 C i el 2382 C. Qui és qui? No sembla que importi gaire… Llevat si un dia descobreixes que el famós ocell de Twitter ha pujat de to perquè ha volat del 2382 C al 2131 C. És potser que perd identitat?