Mama, em compres una Candela? La Maria, la meva filla petita m’ho va demanar fa gairebé un parell d’anys quan el programa informatiu del Súper3, Infok, va dedicar-hi un reportatge. A l’escola va córrer com l’escuma i totes les nenes en volien una, fins i tot les mares. Una bona causa, una bona idea, un bonic disseny. Aleshores em va fer recordar la paradeta que a la platja col·locava amb les meves amigues venent rampoines, petxines, pedretes pintades… Ens creiem botigueres, era divertit, i el més important estàvem sanes, cosa que en aquella edat ni es pensa.
Tres amigues, la Candela, la Daniela i la Mariona, també van començar amb una paradeta al carrer. Venent “candeles”, uns braçalets solidaris. Per ajudar a una amiga seva a curar-se d’aquesta maleïda malaltia. Llegeixo als mitjans que han aconseguit recaptar un milió d’euros. Que es destinaran a la investigació del càncer infantil. Un milió! Han venut 275.000 “candeles” que han servit per finançar el desenvolupament d’un laboratori dedicat a la investigació del càncer infantil a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
De nou, les Xarxes Socials apareixen com una vareta màgica fent tornar a creure en què a l’espècie humana no tot està perdut. I m’ho fa pensar malgrat “el cas Nadia”.
Com que cal veure sempre, sempre el got mig ple, millor segueixo amb les bones iniciatives. Em refereixo a l’escrit d’un dirigent del PP d’Andalusia Toni Martín, que desmunta els tòpics sobre els catalans i que s’ha fet viral a Facebook, on acumula milers de reaccions i comparticions. I amb el post, la foto d’un apetitós gelat de Rocambolesc. El dirigent ha marxat de Catalunya amb un bon gust de boca i ho ha volgut compartir. Diu que li ha agradat i que en vol més. De gelat o de Catalunya…?
Hi ha altres casos, com el d’en Jano Galán (DEP) que va crear un projecte, el seu projecte vital durant la malaltia, Degeneración, que es fa fer viral i va aconseguir apropar la malaltia (si es pot dir així) a la societat. Si continuo, em ve al cap el cas de l’Ari, també en pau descansi, la jove amb leucèmia que, amb les seves amigues de Batxillerat, va idear un concert solidari sota el paraigua Projecte Ari, el qual es va fer famós i conegudíssim a través de les xarxes.
Seguim? Podríem parlar de les Helpies, aquelles selfies que es fan els famosos amb certa transcendència social per fer costat a problemes, com els #BringBackOurGirls resultat del segrest de 200 nenes nigerianes, que va fer la volta al món, o els #GiveWithMeaning, iniciativa de la Creu Roja per recaptar donatius per l’organització.No sabem si és la viralitat, l’audiència o la gratuïtat però, segons sembla, no hi ha millor aparador per ensenyar la disconformitat, la conscienciació o els aclariments, que el de les xarxes socials. Facebook, Twitter o Instagram cada cop més s’associen a aquest tipus d’accions.Aprotifo per fer sumar-me (i ajudar a difondre) a la Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya (del 13 al 20 de Gener) #MaratoDonantsCat, doncs a Catalunya estem sota mínims de sang…
I tu, donaries suport a una causa, social o no, a través de les xarxes?
Jo em quedo amb les xarxes quan fan de vareta màgica i no de contenidor pudent d’escombraries…