Concepte creatiu + pla d’acció = parella perfecta

Mosaiking Comunicació | Consultoría de publicidad

Concepte creatiu + pla d’acció = parella perfecta

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

ARTICLE

Què creieu que és més important, el concepte creatiu o el pla d’acció? Uns direu que el concepte, i altres el pla. Sols, ni un ni l’altre. Tots dos junts. Per ser políticament correcte, l’un sense l’altre, és molt possible que no funcioni bé.

Per poder entendre bé aquesta afirmació, cal definir què és el concepte creatiu i què és el pla d’acció, i explicar que junts formen l’estratègia de comunicació. La base de tota campanya de publicitat.

Què entenc per concepte creatiu? Segons l’Institut d’Estudis Catalans, concepte és el mot que expressa una idea preconcebuda. Per tant, el concepte és subjectiu, i és una forma d’interpretació. I creatiu, ens indica que estimula la capacitat d’invenció, de ser original, per tant dóna a entendre que quelcom creatiu és quelcom que mostra alguna cosa diferent, enginyosa, original, que abans no existia. Si sumem els dos termes, podríem definir llavors concepte creatiu com el plantejament que resumeix aquell missatge que tenim al cap i que dit d’una forma diferent, pot cridar l’atenció. Resumint: el concepte creatiu és el missatge clau a comunicar dit d’una forma notòria, enginyosa, diferent i memorable.

Un exemple de concepte creatiu aplicat a un producte podria l’actual campanya de Llet Nostra. Una marca de llet que vol comunicar la proximitat com a missatge clau. I ho ha fet amb un concepte molt clar i directe, alhora que memorable: #aprop; les coses que importen a Llet Nostra són a prop i la llet és de proximitat. Aquí us deixo la campanya.

Què entenc per pla d’acció? Tot el seguit d’accions (of-line i on-line) que durem a terme per fer arribar el nostre missatge al client potencial: comunicació a les xarxes socials, una acció al punt de venda o una campanya al diari gratuït del barri. Un bon exemple de pla d’acció exitós és el de Moritz. Sempre hi és allà on hi ha el seu target. Un bon exemple, la seva estratègia en xarxes socials. Aquí el seu perfil de Twitter per si voleu comprovar-ho.

Si s’uneix el concepte creatiu i pla d’acció, tenim la parella perfecta: l’estratègia de comunicació. Una estratègia ben feta, és l’èxit d’una campanya. El concepte creatiu ja pot ser fantàstic, que si no es difon i no arriba al seu target, està condemnat al fracàs. I a l’inrevés, passa exactament igual. Un pla de difusió sense un concepte darrere, pot ser que no funcioni prou bé; el missatge no serà prou memorable, prou notori.

Llet Nostra i Moritz en són dos exemples d’una bona estratègia de comunicació: concepte creatiu unit al pla d’acció.

Marques petites i no conegudes també haurien de complir amb aquesta premissa. La creativitat i l’enginy no és patrimoni dels grans. Us deixo un link amb autèntiques meravelles.

El meu consell: que la vostra estratègia sigui sempre fruit de la suma. Amb un concepte creatiu i amb un pla d’acció, junts, fent parella… Com la imatge (un muntatge). Una fusteria  en una publicació gratuïta…