Recapte

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

ARTICLE

Busqueu al diccionari la paraula recapte.
A Diccionari.cat diu:
[s. XIII; de recaptar]
m 1 1 Provisió de coses a consumir o a usar. Feu-li donar bon recapte de pa        i de diners. Ells mateixos es portaven tot el recapte d’armaments.
2 Menjar. Hi havia molta gana i poc recapte.
Us podria semblar que avui començo posant-vos deures, obligacions, feina… I no és la meva intenció. He volgut posar en context la paraula que està datada del segle XIII, ja que aquest cap de setmana es celebra El Gran Recapte d’Aliments a Catalunya, una campanya de recollida d’aliments de primera necessitat per aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària i que la duen terme els quatre Bancs d’Aliments de Catalunya.
Alguns dels que llegiu aquest post recordareu quan éreu petits que les recollides d’aliments o de diners es feia pels “negrets de l’Àfrica”, quelcom exòtic i llunyà o per Cáritas, més proper però per això no més visible. La gana ha estat sempre propera, i potser la pateix qui menys ens pensem. Aleshores, també hi havia gana i molta, però el missatge no arribava a la major part de la societat. Ara les campanyes es publiciten, s’anuncien i es promocionen a la recerca de grans xifres.
Les organitzacions del tercer sector cada vegada més són presents a les xarxes socials on busquen, majoritàriament, la possibilitat de difondre els seus projectes amb l’objectiu d’aconseguir nous suports i crear comunitat.
La immediatesa, la possibilitat d’implicar els ciutadans en la difusió dels missatges, la comunicació directa i segmentada, el monitoratge dels resultats i el seu baix cost (sobretot el seu baix cost, comparat amb les campanyes tradicionals) han convertit aquestes eines en perfectes aliades de les entitats socials. Exemples com el del Gran Recapte demostren que es pot fer una bona comunicació amb poc pressupost aprofitant els recursos que ofereixen la xarxa i els mitjans de la xarxa (altrament dits, social media).
Els principis ètics que, basats en la solidaritat i el voluntariat, fan que aquestes eines contribueixin al desenvolupament sostenible i els usuaris en vegin la seva utilitat.
Enguany, el fil argumental de la campanya de comunicació, és la màgia i està protagonitzada per Antonio Díaz, el Mago Pop. El missatge és: “Necessitem la teva màgia”. Fes-te voluntari pel Gran Recapte.
La màgia es fa amb les mans i de mans se’n necessiten moltes! No només cal portar al punt de recollida un paquet d’arròs, sinó que aquest paquet s’ha d’endreçar i fer-lo arribar a qui més el necessita.
Aprofitem els recursos que tenim per fer-ne un bon ús, que el social media deixi aquest estigma moltes vegades justificat de “barra del bar”.
La recollida d’aliments no és cap truc, ja que els quilos de menjar recollits són fruit de la generositat de milers de persones i de la col·laboració de particulars, empreses i entitats.
El Gran Recapte com la Marató de TV3 són molt més que una iniciativa social. Són ja marques consolidades, amb una imatge, amb uns valors, amb una personalitat, amb conceptes creatius potents any rere any, que fan del nostre un país de voluntariat, i això ens fa grans!